dijous, 10 de març del 2022

Què en pensem de la personalizació dels serveis que ofereixen les xarxes?

POST 2. 

 

Hola de nou lectors,

En aquest nou post opinarem de la personalització d’aquests serveis TIC i de quina manera afecten al PLE. 

Us recomano la lectura de dos articles de Sampedro (2018) i la visualització de la conferència TED de Pariser (2011), per tal de comprendre el concepte de personalització. Aquests concepte  fa especial èmfasi a que ha de ser un servei digital que, de forma ràpida i àgil interaccioni amb l’usuari per tal de donar una resposta eficient. Malgrat que la personalització hauria de ser positiva, en la seva totalitat, per la seva exclusivitat i perquè acota el que l’usuari requereix, no ho és. La creació de la mercantilització dels serveis que ofereix internet i del que Pariser (2011) anomena “filtres bombolla” que utilitzen empreses com Google, Facebook, Instagram, poden distorsionar la realitat i limitar la llibertat de la persona. 

 

Per tant, aquell canal d’obertura al món, com és la internet, pot resultar una font limitadora d’informació que ens pretengui conduir cap a la dimensió de la xarxa publicitària mostrant-nos només aquella informació que “millor” s’adapta a la nostra forma de ser. D’aquesta manera, es podria convertir aquest “servei personalitzat” en un espai de control social, d’uniformitat humana i d’una minsa estimulació critica. És a dir, una societat que no pensa és una societat que no evoluciona, per tant, una societat on la informació que té a l’abast ha estat manipulada o filtrada, serà més fàcil de manipular el seu creixement personal i social.  

 

Malgrat tot, no hem de veure-ho com quelcom negatiu perquè ja hem comentat que té coses positives i beneficioses, cal ser crítics i saber destriar la informació que ens proporciona les xarxes. Corroborant amb altres fonts i canals i fent un bon ús del que ha der ser la nova revolució industrial. La Internet de les coses, tecnologia puntera que no només obrirà camí en la informació i comunicació, sinó que obre camí en l’ajuda assistencial i física  d’aquelles persones que ho necessitin. 

 

 

Us deixo els links dels articles i de la conferència per si és del vostre interès 

https://dieteticadigital.net/espejos-y-espejismos-digitales/

https://dieteticadigital.net/quimeras-y-mito-digital/

https://www.ted.com/talks/eli_pariser_beware_online_filter_bubbles?language=es

 

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Experiencias per inspirar-se!

Avui faig una nova entrada al bloc per parlar dues experiències relacionades amb la dinamització social digital, i de quina manera ens pot i...